Vorlage:Infobox Tåg

Mellan 1907 och 1920 levererades 130 ånglok littera E till Statens Järnvägar. Tillverkningen lades på de stora verkstäderna Nya AB Atlas i Stockholm, Nydqvist & Holm AB i Trollhättan, Vagn och Maskinfabriken i Falun och AB Motala Verkstad.

I och med ökningen av trafikmängden och tåglängderna i Norrland behövdes en ersättare för de lok, littera K och L, som i huvudsak utförde detta arbete. AxeltrycketT-loken, som började levereras 1899, var för högt för de norrländska spåren, och därför utvecklade man E-loken. Dessa fick fyra drivande axlar och saknade löpaxlar för att få all tyngd på drivhjulen. Axeltrycket blev 12,5 ton per axel. De två cylindrarna placerades innanför ramverket och pannorna byggdes med överhettare. Loken levererades med treaxliga tendrar.

14 lok såldes till Ostkustbanan under senare delen av 20-talet. Dessa lok återkom dock till SJ 1933 när OKB förstatligades. Mellan 1935 och 1951 ombyggdes 90 av loken med en löpaxel framför drivhjulen, och ny littera E2. Ångpannan flyttades då också längre fram i ramverket. Detta för att förbättra lokens gång och för att kunna höja lokens hastighet. Denna ökades genom ombyggnaden från 65 till 70 km/h. Ett antal lok försågs också med fyraxliga tendrar för ökad räckvidd. De sista E- och E2-loken togs ur trafik 1972. I ångloksepokens slutskede ställdes ett större antal lok undan i beredskapsreserv. En reserv som avskaffades omkring 1990.

Ett större antal lok är alltjämt bevarade hos museer och veterantågsföreningar.

Notera Bearbeiten

Ytterligare en loktyp med littera E har funnits vid Statens Järnvägar. Det var två lok tillverkade i Tyskland 1873. Dessa fick ny littera De 1898.

Källor Bearbeiten

  • Statens Järnvägar 1906-1931 Kungliga Järnvägsstyrelsen, 1931
  • Normalspåriga ånglok vid statens järnvägar Diehl, Fjeld och Nilsson, 1973
  • Bevarandeplan för järnvägsfordon Sveriges Järnvägsmuseum, 2004

Externa länkar Bearbeiten

Commons: Category:SJ Class E2 – Album mit Bildern, Videos und Audiodateien

Vorlage:Svenska tågtyper

Kategori:Svenska ånglok